Dijital multimetre, elektrik devrelerini, bileşenlerini ve cihazlarını test etmek, teşhis etmek ve sorun gidermek için vazgeçilmez bir araçtır. İlk dijital multimetre 1970’lerin sonunda piyasaya sürüldü ve eski iğne tabanlı analog ölçüm cihazlarından çok daha doğru ve güvenilir olduğu kanıtlandı. Öncelikle voltajı (volt), akımı (amper) ve direnci (ohm) ölçmek için kullanılır. Ancak bu, şaşırtıcı derecede kullanışlı olan bu aracın yapabileceklerinin sadece başlangıcı.
Dijital Multimetre 5 Yaygın Kullanım Alanı
Pillerin Test Edilmesi
Yeni bir pil, nominal voltajından biraz daha fazla üretecektir (bu pil için 1,5 volt). Bu sayacın iki ayrı ayarı olduğunu unutmayın: biri volt, alternatif akım ve diğeri volt doğru akım için.
En basit, en temel testten başlayarak, pil çıkışını kontrol etmek için ölçüm cihazınızdaki voltaj modunu kullanın. Önce ölçüm cihazının siyah probunu – COM (ortak) işaretli jaka takın. Kırmızı probu Volt veya + V etiketli jaka takın (V’nin yanında, baş aşağı bir at nalı gibi görünen bir sembol de görebilirsiniz, buna bir dakika içinde ulaşacağız). Çoğu modern sayaç, jakların renk kodlamasıyla bu kurulumu tamamen kusursuz hale getirir. Siyah ortak sonda, siyah krikoya girer; kırmızı sonda kırmızı krikoya girer. Şimdi döner anahtarı (kadran) Volt DC’ye çevirin; çünkü piller alternatif akım (AC) değil, doğru akım (DC) sağlar.
Kırmızı probun ucunu pilin pozitif (+) dışa doğru şekilli terminaline ve siyah probu negatif (-) içe doğru şekilli terminale doğru tutun. Pil voltajı, ölçüm cihazının ekranından okunacaktır. Örneğin, tam olarak şarj edilmiş bir AA pilin en az 1,5 voltluk bir okuması olmalıdır. Ve multimetrenizi AAA’lardan araba pillerine kadar neredeyse tüm pilleri test etmek için kullanabilirsiniz.
Yukarıda bahsedilen tekniğin, pilin yük altında akım sağlama yeteneğini değil, yalnızca voltajı test ettiğini unutmayın. Test, pilin iyi olup olmadığı, atış yapılıp yapılmadığı veya şarj edilmesi gerektiği konusunda size kabaca bir fikir verir.
Elektrik Prizlerinin Test Edilmesi
Modern bir evdeki bir prizden gelen voltaj okuması, tipik olarak 220 volt ile 230 volt’un biraz üzerinde arasında değişecektir. Bu testi gerçekleştiren elektrik çarpması potansiyeli nedeniyle son derece dikkatli olun.
Evinizdeki duvar prizlerinin, çoğu modern evde 220 volt olan doğru voltajı sağlayıp sağlamadığını nasıl belirleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır. Siyah probu ölçüm cihazının siyah COM jakına ve kırmızı probu kırmızı Volt jakına takın. Ardından döner anahtarı, kadranda dalgalı bir çizgi ile gösterilen Volt AC’ye (Vac) çevirin.
Kırmızı probun ucunu, çıkıştaki iki dikey yuvadan daha kısa olanına (sıcak) itin. Siyah probu daha uzun yuvaya (nötr) yerleştirin. Sayacın ekranındaki okumayı kontrol edin. Düzgün çalışan bir priz 220 ila 230 volt üretmelidir. Ardından, siyah probu çıkıştan çıkarın – kırmızı probu yerinde bırakın – ve siyah probu iki yuvanın altındaki küçük, yuvarlak deliğe (zemin) yerleştirin. Okuma aynı kalmalıdır. Aksi takdirde, priz yanlış şekilde bağlanmıştır veya belki toprak eksiktir; bir elektrikçi çağırın.
Duvar Anahtarını Test Etme
Hatalı bir tavan lambanız mı var? Sorunun anahtarında olup olmadığını nasıl belirleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır. İlk önce, anahtara giden gücü kapatın, kapak plakasını çıkarın ve anahtarı kablolarından çıkarın. Kabloları çıkarmadan önce, doğru şekilde yeniden bağladığınızdan emin olmak için etiketleyin veya telefonunuzla bir fotoğraf çekin. Anahtar terminal vidalarını gevşetin, kabloları bunlardan çıkarın ve anahtarı çıkarın.
Sayacın kadranını Ohm ayarına çevirin. Direnç aralığını X1 olarak ayarlayın. Ölçüm cihazınızın otomatik menzili varsa bu adımı atlayın (kadranı Volt AC (Vac) ayarına çevirirseniz otomatik aralık ölçüm cihazınız olduğunu söyleyebilirsiniz, ekranda “otomatik” kelimesi görünür). Siyah probu COM jakına ve kırmızı probu kırmızı V jakına takın.
Tek kutuplu bir anahtarı test etmek için (en basit tür; iki pirinç vidaya ve bir yeşil vidaya sahiptir). Anahtarı Kapalı konumuna getirin. Şimdi ölçüm cihazının problarını anahtarın yanındaki pirinç vida terminallerine dokundurun – hangi probun hangi vidaya dokunduğunun önemi yoktur.
Anahtar kapalıyken, bir OL okuması almalısınız (99999 gibi başka okumalar veya bunun gibi bir sembol veya hatta şu: L). Bu, Aşırı Yük veya Aşırı Limit anlamına gelir; direnç o kadar yüksek ki ölçülemez. İlk başta bu mantıklı görünmüyor (sayacın sıfır ohm okuyacağını düşünürdünüz), ancak sayaç size anahtarın içinde hiçbir dahili kontak temas etmediğinde açık kontaklardaki direncin o kadar büyük olduğunu söylüyor. sayaç okuyamıyor. Şimdi anahtarı Açık konuma getirin ve ölçüm cihazı bir ohm’dan daha az okumalıdır. Değilse, anahtar arızalıdır ve değiştirilmesi gerekir.
Diğer bir basit test ise, sayaç kadranını süreklilik için konumuna döndürmektir. Bu, sürekli bir elektrik yolu anlamına gelir. Ölçüm cihazının yüzündeki süreklilik sembolü, bir noktadan yayılan gürültü dalgalarını gösteren bir kama şeklidir. Ölçeri anahtar kontaklarına bağlayın ve anahtarı yukarı ve aşağı çevirin. Anahtar Açık konumdayken sayaç bip sesi çıkarırsa anahtar iyidir. Anahtar Açık konuma getirildiğinde sayaç bip sesi çıkarmazsa anahtar bozuktur.
Uzatma Kablolarını Test Etme
Sayaç yüzündeki OL değerini not edin. Bu sıfır Ohm okuması değildir. Bir metrelik prob yer çıkışına ve diğer prob kasıtlı olarak plastiğe temas ettiğinde, sayaç, direncin çok yüksek olduğu, okuyamadığı bir durumu anlatıyor. Ölçüm Limit Dışı, Limit Üstü veya Sonsuz Ohm olduğunda ölçüm cihazının ne göstereceğini öğrenmek için ölçüm cihazınızın kılavuzuna bakın.
Eski uzatma kablolarını ara sıra test etmek için ölçüm aletinizi kullanmak akıllıca olur çünkü hasarlı kablolar sizi şok edebilir veya bir yangın başlatabilir. Uzatma kablosunu duvardan çıkararak ve sayacın kadranını Ohm ayarına çevirerek başlayın.
Kablonun zeminini test etmek için kırmızı probu kablonun dişi ucundaki küçük deliğe itin. Sonra siyah probu erkek uçtan çıkıntı yapan yuvarlak (zemin) çıkıntıya dokundurun. Bu iki uçtan ölçülen sürekli bir devrenin direnci 8 ohm veya daha az olacaktır. Şimdi, OL okumasını sağlamak için kırmızı probu erkek uçtaki düz tırnakların her birine dokundurun. Kablo bu şekilde analiz edildiğinde açık devre olmalıdır; Topraklama pimini bağlayan tel ile kablonun içindeki diğer iki tel arasında temas olmamalıdır.
Ardından, kırmızı probu kablonun dişi ucundaki kısa (sıcak) yuvaya yerleştirin. Siyah probu erkek taraftaki dar düz tırnağa dokundurun. Kablo boyunca elektriksel süreklilik, .8 ohm veya daha az bir dirence sahip olacaktır. Sonra siyah probu geniş düz tırnağa ve ardından yuvarlak tırnağa dokundurun, sayaç süreklilik göstermemeli ve bu iki konumda okumak için bir OL olmalıdır.
Son olarak, kırmızı probu alın ve kablonun dişi ucundaki daha uzun (nötr) yuvaya itin. Siyah probu alın ve geniş yassı tırnağa dokunun. Süreklilik, 0,8 ohm veya daha düşük bir dirence sahip olacaktır. Siyah probu dar uca ve ardından OL okuması için yuvarlak sivri uçla temas ettirin.
Kabloda herhangi bir kısa devre olmadığını doğruladıktan sonra bir voltaj testi yapın. Kabloyu bir elektrik prizine takın ve ölçüm cihazının kadranını Volt AC’ye çevirin. Siyah probu kablonun dişi ucundaki yuvarlak deliğe yerleştirin ve kırmızı probu dar yuvaya itin. 120 volta yakın bir okuma almalısınız. Şimdi kırmızı probu yaklaşık 0,1 milivoltluk bir okumayı doğrulamak için daha uzun (nötr) yuvaya hareket ettirin (prizin toprağı ile nötr ile kablonun toprağı ve nötr arasında ihmal edilebilir voltaj vardır).
Kırmızı probu daha uzun yuvada bırakın ve yaklaşık 120 voltluk bir voltaj okuması elde etmek için siyah probu daha kısa yuvaya taşıyarak uzatma kablosunun iyi durumda olduğunu doğrulayın.
Sıcaklığı Ölçün
Tüm şaşırtıcı elektrik testi yeteneklerinin yanı sıra, çoğu modern dijital multimetre aynı zamanda sıcaklık okumaları da alabilir. Basitçe ölçerin kadranını sıcaklık moduna çevirin, ardından Fahrenheit ve Santigrat arasında geçiş yapmak için seçim düğmesine basın.
Hava sıcaklığını okumak için termokupl’u dijital multimetre cihazına takın veya sıvıların, jellerin sıcaklık okumalarını almak veya bir gaz kurutucunun yüzey sıcaklığını izlemek için sıcaklık probunu takın. Elinizle dokunmadan cihazın sıcaklık döngüsünü gözlemleyebilirsiniz.
Leave a Reply