Turnusol kağıdı, bir maddenin asit mi yoksa baz mı olduğunu test etmek için kullanılan bir araçtır. Bir madde suda çözüldüğünde ortaya çıkan çözelti turnusol kağıdının renginin değişmesine neden olur. Bir çözeltinin asitliği veya alkalinitesi, pH değeri olarak ifade edilen hidrojen iyonlarının konsantrasyonu veya hidrojenin gücü ile belirlenir. Turnusol testi hızlı bir sonuç sağlar, ancak bir çözeltinin asitlik veya alkalinite seviyesini belirleyemez.
Asitler ve Bazlar
Asitler ve bazlar, farklı parametreler kullanılarak birçok şekilde tanımlanabilir. 19. yüzyıl kimyacısı Svante Arrhenius, asitleri ve bazları sulu çözeltilerde verdikleri iyonlara göre tanımladı. Asitler, suda çözündüğünde hidrojen iyonları (H + ) veren bileşiklerdir ve bazlar, suda çözündüğünde hidroksit iyonları (OH – ) verir. Örneğin, hidroklorik asit (HCl) su içinde ayrışarak bir hidronyum iyonu (H 3 O + ) ve klorür iyonu (Cl – ) oluşturur. Amonyak (NH 3 ) gibi bir baz suda ayrışarak bir amonyum iyonu (NH 4 + ) ve bir hidroksit iyonu (OH -). Basit bir ifadeyle, asitlerin tadı limon suyu gibi ekşidir ve bazlar sabun gibi kaygandır.
pH Ölçüm Temelleri
pH, çözeltideki hidrojen konsantrasyonunu ifade eden bir değerdir. PH ölçeği 0 ila 14 arasındadır ve hidrojen iyon konsantrasyonunun negatif logaritmasına eşittir. Saf su nötrdür ve 7 pH değerine sahiptir. 7’den düşük pH’lı çözeltiler asidiktir, 7’den yüksek pH’lı çözeltiler ise alkali veya baziktir. Limon suyu ve mide asidi 2 civarında pH değerine sahiptir. Kahvenin pH değeri 5 civarındadır. Kan, pH’ı 7.4’e yakın olan hafif alkalindir. Ev temizleyicileri ağartıcı ve amonyak sırasıyla yaklaşık 9 ve 12 pH değerlerine sahiptir.
Turnusol Kağıdı
Turnusol kağıdı bir tür asit-baz göstergesidir. Kırmızı, mavi ve nötr çeşitleri mevcuttur. Kağıt, bir asit veya bazın varlığına yanıt olarak renk değiştiren likenlerden türetilen boya ile doldurulur. Alkalin pH’ı tespit etmek için kırmızı kağıt kullanılır ve bazik bir çözelti varlığında maviye döner. Mavi turnusol kağıdı asitleri test etmek için kullanılır ve asidik bir çözelti ile temas ettiğinde kırmızıya döner. Nötr turnusol kağıdı mordur ve test edilen solüsyonun asidik mi yoksa alkali mi olduğuna bağlı olarak rengi kırmızı veya maviye dönüşür.
Litmus Testi Yapma
Turnusol kağıdı, kullanıcıya, kağıdın döndüğü kırmızı veya mavi gölgeyle ilişkili olduğu için genel bir asitlik veya alkalinite göstergesi verir. Bir maddenin pH’ını test etmek için, bir turnusol kağıdı şeridini solüsyona batırın veya bir damlalık veya pipet kullanarak az miktarda solüsyonu turnusol kağıdına damlatın. Mavi turnusol kağıdı, pH’ı 4 ila 5 veya daha düşük olan bir asidi gösterebilir. Kırmızı turnusol kağıdı, pH değeri 8’den büyük olan bir baz gösterebilir. Bir solüsyonun pH’ı 5 ile 8 arasında ise, turnusol kağıdında çok az renk değişikliği gösterecektir. Mavi turnusol kağıdıyla test edilen bir baz herhangi bir renk değişikliği göstermez ve kırmızı turnusol kağıdıyla test edilen bir asit renkte bir değişiklik kaydetmez.
PH Kağıdı çeşitleri ve fiyatları için tıklayın!
Leave a Reply