Serbest Klor ve Toplam Klor Nedir?

Serbest Klor ve Toplam Klor Nedir?

Klor, dünyadaki insanlara temiz içme suyu sağlamak için sıklıkla kullanılan standart bir kimyasal elementtir. Klor, kimyasal reaksiyon yoluyla bakterileri öldürme yeteneğinden dolayı su kalitesinin izlenmesi için çok etkili ve önemlidir. İster bir yüzme havuzunu arıtıyor olun ister bir su arıtma tesisinde çalışıyor olun, doğru miktarda klor kullanmak suyu kirlilikten uzak tutacaktır.

Havuz suyuna doğrudan klor eklendiğinde, her ikisi de bakterileri ve çeşitli mikroorganizmaları öldürmede etkili olan hipoklorit iyonları ve hipokloröz asit gibi kimyasallara ayrışır. Serbest klor ile toplam klor arasındaki farkı bilmelisiniz, çünkü her bir klor türü suda farklı davranır. Sanitasyon çabalarınızın etkinliğini belirlemek istiyorsanız, suyunuzdaki serbest ve toplam klor seviyelerini doğru bir şekilde belirlemeniz önemlidir.

Klor, bakterileri ve benzeri mikroorganizmaları öldürdüğünden, birincil uygulamaları yüzme havuzlarında dezenfektan olarak ve içme suyunun arıtılmasında kullanılır. Klor ayrıca tekstil ve boya gibi tüketici ürünlerinin imalatında da kullanılır. İlaçların büyük çoğunluğu yeni ilaçların üretiminde klor kullanacak.

Klorun birçok uygulaması olduğundan, klorun nasıl çalıştığını ve serbest ve toplam klor arasındaki farkı anlamak önemlidir.

Klor Nedir?

Klor Nedir?Klor, sembolü Cl olan kimyasal bir elementtir. Klor monomerleri iki klor atomundan oluşur ve Cl2 kimyasal formülüne sahiptir. Klor monomerleri genellikle gaz halinde klor gazı olarak bilinir ve sıvı klor monomerleri genellikle sıvı klor olarak bilinir. Klor gazı, oda sıcaklığında ve basıncında, güçlü tahriş edici kokusu, çok aktif kimyasal özellikleri ve toksik olan sarı-yeşil bir gazdır.

İki klor sensörü ölçüm prensibi
Klor, kimyasal formunda doğada yaygın olarak bulunur ve genellikle farklı ürün türlerinde bir bileşen olarak kullanılır. Dezenfekte edici ve ağartıcı özelliklerinden dolayı klor, birçok temizlik ürününde bileşen olarak kullanılmaktadır.

Klor ne için kullanılır?

Klor, temizlik amacıyla kullanıldığında etkilidir, çünkü element, sudaki bakteri ve mikroorganizmaları öldüren hipoklorit iyonları ve hipokloröz asit gibi daha küçük kimyasallara parçalanır . Klor, amonyak gibi kimyasallarla birleştiğinde, çıkarmaya çalıştığınız bakteriler oksitlenir ve onları zararsız hale getirir.

Klorun Faydaları

Klor, diğer temizleme çözümlerine göre bazı önemli faydalar sunar; bunların başında, kirleticileri sudan çıkarmada çok güçlü ve çok etkili olmasıdır.

Bazı temizleme çözümleri maliyetli olsa da, klor nispeten ucuzdur ve ihtiyaçlarınız için iyi çalışabilir.
Klorun kullanımı da kolaydır ve diğer bazı temizlik solüsyonları kadar zararlı değildir.
Klor, diğer temizleme solüsyonlarıyla her zaman mümkün olmayan, yeniden kontaminasyona karşı uzun süreli koruma sağlar.
Dezenfeksiyon amacıyla klor kullanımıyla ilgili tek sorun, bulanık suda düşük etkinlik ve güçlü bir kokudur.

Klor Türleri

Serbest klor, kombine klor ve toplam klor olmak üzere 3 çeşit klor vardır . Serbest klor, bir kirleticiyi dezenfekte edebilen klor miktarını içerirken, bağlı klor, kirleticiye doğrudan bağlı olan klordur. Toplam klor, esasen serbest klor ve bağlı klorun toplamıdır.

Klor hesaplama formülü serbest klor + birleşik klor = toplam klordur.

Serbest Klor

Serbest klor , kirleticileri etkin bir şekilde dezenfekte etmek için henüz klorlu su ile birleştirilmemiş ve zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırmak ve kirleticileri nötralize etmek için kullanılabilen, milyonda parça (ppm) olarak ölçülen klor miktarıdır.

Bu özel klor türü, izleme amaçları için önemlidir, çünkü yüzme havuzunuzu sterilize etmek istiyorsanız bu gereklidir. Suda yeterince serbest klor yoksa, biriken bakteri ve diğer kirleticileri çıkaramazsınız.

Havuzunuzdaki serbest klor miktarını ölçerken, okumanın 2 ila 4 PPM arasında olduğundan emin olun. Klorun bu formu kullanılmadığı için diğer klor türlerinden çok farklıdır, bu da dezenfeksiyon amaçlı kullanılmasına olanak sağlar. Yüzme havuzunuzda veya atık su arıtma tesisinizde uygun kimyasal dengeyi nasıl koruyacağınızı daha iyi anlamak için diğer iki klor türü hakkında bilgi edinin.

Kombine Klor

Kombine klor, yüzme havuzunuz dezenfekte edildiğinde üretilen bir klor türüdür.

Bu işlem sırasında klor, sudaki herhangi bir kirletici ile birleşecek ve bağlı klor üretecektir. Havuzunuzdaki suyu ölçtüğünüzde sudaki birleşik klor miktarı 0,5 PPM’den az olmalıdır. Sayı daha yüksekse, büyük miktarda birleştirilmiş klordan gelen kokuyu gidermek için havuzun şoklanması gerekebilir.

Havuz suyundaki herhangi bir bağlı klor, serbest klorun şu anda sudaki bazı kirletici maddeleri parçaladığı anlamına gelir. Temiz ve tamamen dezenfekte edilmiş bir havuzda sıfır kombine klor bulunur. Havuzda her zaman makul miktarda serbest klor bulundurursanız, havuz suyunda çok az bağlı klor olmalıdır.

Toplam klor

Toplam klor, birleşik klor ve serbest klorun toplamıdır ve çeşitli nedenlerle kullanılabilir.

Serbest veya bağlı klora kıyasla gerçek klorun suda test edilmesi kolaydır, bu nedenle birçok daha ucuz klor ölçüm testi özellikle toplam klor için test yapacaktır. Temiz suda, bağlı klor sıfır olması gerektiğinden, sudaki serbest klor miktarını belirlemek için toplam klor miktarı kullanılabilir.

Yüzme havuzlarında serbest klor, birleşik klor ve toplam klor nasıl test edilir?

Yüzme havuzlarında serbest klorHavuz suyunuzu temiz ve dezenfekte etmek istiyorsanız, havuzunuzdaki klor seviyesini ölçmek çok önemlidir. Uygun klor seviyelerinin korunması da suyu temiz tutacaktır. Havuz suyunuzu her gün test etmeniz tavsiye edilirken, gün aşırı test ederseniz havuzunuzun iyi durumda olması gerekir. Havuz suyunun test edilmesi özellikle havuzun üstü açıksa ve güneşe, yağmura, yapraklara ve rüzgara maruz kalıyorsa önemlidir.

Havuzunuzu serbest, karışık ve toplam klor için test etmenin, klor test şeritleri, klor test kitleri ve elektronik/dijital klor test cihazlarını içeren üç yaygın yolu vardır . Klor test şeritleri plastikten yapılmıştır ve çubuğa kimyasal bir ped takılmıştır. Kimyasal ped suyla reaksiyona girer ve havuzunuzdaki serbest, birleşik ve toplam klor miktarının kaba bir tahminini vermek için renk değiştirir.

Birçok farklı şekil ve boyutta gelen klor test kitlerine özel olarak bakıldığında, temel benzerlik, hepsinin sudaki kloru test etmek için aynı titrasyon sürecini kullanmasıdır. Bu test kitlerinden birini kullanırken, içindeki klor miktarını ölçmek için bir su örneğine birkaç damla bir çeşit reaktif eklemekle görevlendirilirsiniz. Suyun rengi değişecektir ve bunu test kiti talimatlarında bulunan renk paneliyle karşılaştırabilirsiniz. Suyunuzun klor içeriğini test etmenin en doğru yolu, renkleri karşılaştırmanıza gerek kalmadan doğru bir okuma sağlayan bir elektronik/dijital klor test cihazı kullanmaktır.

Klor ölçer çeşitleri ve fiyatları için tıklayın!