Mikrometre Nedir?

mikrometre-nedir

Mikrometre, çok ince ölçümler elde etmek için kullanılan ve metrik ve emperyal versiyonları bulunan hassas bir ölçüm cihazıdır. Metrik mikrometreler tipik olarak 0,01 mm’lik artışlarla ve İngiliz ölçü birimleri 0,001 inç olarak ölçülür.

Sağladıkları ölçümler, kadranlı pergeller veya sürmeli pergeller gibi diğer ölçüm cihazlarından daha doğru olabilir, ancak büyük ölçüde kullanıcının bakımına bağlıdır.

Mikrometre ile Ölçüm Yapmak

mikrometre-ile-olcumKalınlık değerlerini hassas bir şekilde ölçmek için, endüstiriyel alanlar ve makine mühendisliğinde yaygın olarak mikrometre kullanılır.
Mikrometrelerin iki ölçeği vardır: namlu veya kovan üzerinde birincil ölçek ve yüksük üzerinde ikincil ölçek.Bu ölçeklerin her birinden değerler alınır ve toplam ölçümü yapmak için birleştirilir.
Bazı mikrometrelerde, yüksük üzerinde ek bir sürmeli ölçek bulunur, bu da kullanıcıya daha da yüksek doğrulukta okumalar sağlar.
Bir mikrometre, ölçüm için kalibre edilmiş bir vida veya diş (mil üzerinde dahili olarak bulunur) kullanır.
İş mili tam bir devir yaptığında, aletin ölçüm yüzeyleri (iş mili ve örs) arasındaki boşluk metrik versiyonlar için 0,5 mm ve emperyal mikrometreler için 0,025 inç olarak ayarlanır. Bunlar, birincil manşon ölçeğinde gösterilebilecek en küçük değerlerdir.
Mikrometreler son derece hassas ölçüm cihazları olmalarına rağmen, aralıkları sınırlıdır.
Mikrometreler tipik olarak 25 mm ve 1 inç ölçüm aralığına sahiptir. Örneğin, ölçüm aralıkları 0-25 mm, 25-50 mm, 50-75 mm vb. Ve İngiliz ölçüleri 0-1 inç, 1-2 inç, 2-3 inç vb.
Çok sayıda farklı mikrometre türü vardır. En yaygın olanları dış mikrometrelerdir. İç mikrometreler ve derinlik mikrometreleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir Mikrometrenin Parçaları Nelerdir?

Gövde: Mikrometrelerin gövdeleri “U” harfi şeklindedir. Böylece ölçülecek envarterin ölçme uçları arasına yerleştirilmesi ve sıhhatli ölçme yapılabilmesi muhtemel olmuştur. Ölçme esnasında beden ısısından etkilenmemesi için gövdenin tutulacak kısmı bakalit vb. izolatör malzeme ile kaplanmıştır.

Sabit uç:Mikrometrenin oynamayan statik olan ucudur.Ölçülecek parça bu sabit uça yaslanır, sonra tambur çevrilerek ölçülecek parça arada sıkıştırılır.Bu işlem ile mikrometrede ölçülecek maddenin kalınlığı iki uca sıkışmış olur.

Hareketli uç:Mikrometrenin çevrildiği zaman dönerek sabit uca doğru ilerleyen ve yapışan uçtur.Aynı sabit uç gibi demir parçasıdır.Tambur çevirilerek hareketli kısım sabit uç ile arasındaki ölçülecek maddeyi sıkıştırır ve kalınlığını sabitlemiş olur.

Kovan: Mikrometre gövdesinde milimetrik rakamların yazdığı yerdir.Bu bölümün diğer adıda sabit tamburdur.

Tambur: Üzerinde verniyer bölüntüleri bulunur. Bir tam turda 0.5 mm hareket eder. Tambur çevresi 50 eşit parçaya bölünmüştür. Buna göre iki çizgi arası 0.5/50= 0.01 mm olur. Bu değer mikrometrenin hassasiyetidir.

Cırcır: Cırcırlı hızlandırıcı, iş milinin dönme hızını arttırır, böylece örs ile iş mili arasındaki boşluk, yüksük kullanıldığında olacağından daha hızlı azalır.Cırcırlı hızlayıcıyı kullanmak, mikrometreyi kullanmak için gereken süreyi azaltır.

Cırcır, aşırı sıkmayı önleyen ve kullanıcının iş miline sabit bir ölçüm kuvveti uygulamasına yardımcı olarak güvenilir ölçümler sağlamaya yardımcı olan kayan bir kavrama mekanizması içerir.

Sıkma kolu: Sıkma kolu cihazı mili emniyete alır ve ölçümü korur, böylece mikrometre okuma alınmadan önce iş parçasından çıkarılabilir.

Mikrometre Nasıl Çalışır?

mikrometre-nedirMikrometre çalışması çok kolaydır.Mekanik mikrometreler kilit ucunu açtıktan sonra tambur çevirilerek kullanıma başlanır.Dijital mikrometreler ilk önce pilleri takılarak, sonra kiliti açılarak kullanıma başlanır.

Mikrometre, son derece hassas ölçümler sağlamak için kullanılan bir araçtır. Piyasada hem metrik hem de emperyal mikrometreler mevcuttur. Metrik mikrometreler 0,01 mm’lik artışlarla ölçüm sağlarken, emperyal mikrometreler 0,001 inç’lik artışlarla ölçüm yapar.

Çok sayıda farklı mikrometre türü vardır.En yaygın türler dış mikrometrelerdir. İç mikrometreler ve derinlik mikrometreleri de yaygın olarak mevcuttur.

Dış çap mikrometre: Dış mikrometre, en yaygın kullanılan mikrometre türüdür. Bir nesnenin dış çapı gibi dış boyutları ölçmek için kullanılır.

İç çap mikrometre: İç mikrometreler, bir deliğin veya tüpün iç çapı gibi iç boyutları ölçmek için kullanılır. İki tür iç mikrometre vardır: kumpas tipi iç mikrometreler ve tüp ve çubuk içi mikrometreler.

Derinlik Mikrometresi: Derinlik mikrometreleri, deliklerin, yuvaların ve basamaklarınderinliğini ölçmek için kullanılır. Farklı uzunluklarda çeşitli değiştirilebilir çubuklarlabirlikte gelirler, böylece çeşitli derinlikleri ölçmek için kullanılabilirler.

Borulu ve Çubuklu Mikrometreler: Hem boru şeklindeki mikrometreler hem de çubuk mikrometreler ölçülecek alana yerleştirilir ve ölçüm yüzeyleri ölçülecek alanın kenarlarına temas edene kadar uzatılır.
Çubuk mikrometreler, alete takıldığında mikrometrenin ölçüm özelliklerini artıran çeşitli ölçüm çubuklarıyla birlikte gelir.
Bazı çubuk mikrometrelerde, cihaza bağlanan ve kullanıcının erişilemeyen veya ulaşılması zor alanları ölçmesine yardımcı olan bir tutacağı vardır.

Dijital Mikrometre Nedir?

Dijital mikrometre, mikrometre teknolojisindeki en son yeniliktir. Dijital mikrometreler son derece hassas ölçümler alabilir; çoğu 0.0005 inç ve 0.001 mm’ye kadar ölçebilir. Ölçümler hem metrik hem de İngiliz ölçü birimlerinde alınabilir.

Kullanıcı herhangi bir zamanda “mm / inç” veya “birim” düğmesine basarak okumalarını bir sistemden diğerine dönüştürebilir.Sıfır düğmesi, ünitenin herhangi bir noktada sıfırlanmasına da izin verir. Bu özellik, karşılaştırmalı ve artımlı ölçümler için idealdir.

Dijital mikrometreler tarafından sağlanan okumalar elektronik olarak oluşturulur ve bir LCD ekranda gösterilir. LCD ekran, normalde bir mikrometre üzerinde bulunan ölçeklerin yerine veya bunlara ek olarak olabilir.Okuma anlıktır ve ölçekleri yorumlama ihtiyacını ortadan kaldırarak kullanıcı hatasını önler.

Bazı mikrometreler, bir bilgisayara bağlanmalarına izin veren bir veri çıkış bağlantısına sahiptir.Ölçümler daha sonra manuel olarak kaydedilmek yerine bir hesap çizelgesine kaydedilebilir.

Mikrometre Bakımı

Mikrometrenizden en iyi kullanım ömrünü elde etmenizi sağlamak için, mikrometrenizin bakımı ve bakımı önemlidir. Mikrometreniz bunu yapmazsanız yanlış ölçümler sağlayabilir veya değiştirilmesi gerekebilir.

Mikrometrelerin Temizlenmesi

Öncelikle cephaneliğinizdeki tüm aletler gibi mikrometreler de temiz tutulmalıdır. Milin çevresini ve mikrometrenizin her iki ölçüm yüzünü düzenli olarak kuru, tüy bırakmayan bir bezle silmelisiniz.

Mikrometreleri Yeniden Kalibre Etme

Mikrometrenizi düşürmemeye dikkat edin. Mikrometrenize kazara hasar verdiyseniz, ölçüm yapmadan önce doğruluk açısından kontrol edildiğinden emin olun.

Mikrometrenizi yeniden kalibre etmeniz gerekebilir. Sık sık veya mikrometre uzun bir süre saklandıktan sonra, korozyonu ve paslanmayı önlemek için tüy bırakmayan bir bezle dış yüzeyine az miktarda çok amaçlı yağ uygulayın.Mikrometre çok nadir kullanılırsa veya aylarca kullanılmayacaksa, mikrometrenin iç dişini yağlamak da akıllıca olacaktır.

Mikrometrenin Saklanması

Mikrometrenizi havalandırılmış, düşük nem oranına sahip bir yerde ve ideal olarak oda sıcaklığında sakladığınızdan emin olun.Çoğu mikrometre, kullanılmadıklarında güvende tutmak için koruyucu bir saklama kutusu ile birlikte gelir. Mikrometre kullanılmadığında, ölçüm yüzeyleri arasında boşluk olduğundan emin olun.Mil ve örs birbiriyle temas halindeyse, mikrometrenin doğruluğu etkilenebilir.

Mikrometre çeşitleri ve fiyatları için tıklayın!